Hvordan går det med økonomien?

tips i hverdagen Sep 11, 2023

Økonomiske ytelser og ordninger er kanskje det mest populære temaet hos meg i Lukra veiledning. Og i dette blogginnlegget skal jeg dele mine aller, aller beste tips med deg!

 

   1. Få oversikt

De 9 vanligste man kan ha krav på med autisme- eller ADHD diagnosen er:

  • grunnstønad
  • hjelpestønad
  • omsorgsstønad
  • pleiepenger
  • opplæringspenger
  • ekstra omsorgsdager
  • pasientreiser
  • vergemål

Hva hver enkelt stønad eller ordning går ut på, får du mer informasjon om gjennom hele måneden hvis du følger meg på Instagram eller Facebook.

 

   2. Hvor starter du?

Jeg anbefaler alltid å starte med å søke om økonomiske ytelser som gir penger på konto. Det er fordi man får innvilget fra søknadstidspunktet, og til og med noen ganger før det igjen.

Eksempel: Hvis du får innvilget hjelpestønad, får du etterbetalt for 3 måneder før søknadstidspunkt.

Det kan også være greit å vite at hvis du søker i et barns navn, kommer som regel pengene på konto før vedtaket kommer i posten. Jeg har fått mer enn èn melding fra kunder som lurer på hvorfor de plutselig har fått over 10’000 kroner utbetalt fra NAV.

De vanligste ytelsene å starte med er grunnstønad og hjelpestønad. Da søker du til NAV.

Er du forelder kan det også være lurt å starte med ekstra omsorgsdager (kjent som sykt-barn dager). Mange lar være å søke fordi de eksempelvis jobber redusert. Jeg anbefaler: søk uansett! Grunnen til det, er at hvis du får innvilget ekstra dager – varer de til barnet ditt fyller 18 år. Vanlige omsorgsdager som alle foreldre har, har man bare ut det kalenderåret barnet fyller 12 år. Her søker man også til NAV.

 Les mer: Mange spør om grunnstønad om hjelpestønad er det samme? 

 

   3. Ikke stress

Men samtidig: ikke stress med å sende søknaden, bare for å sende den. Det er lurt å gjøre en god jobb med dokumentasjonen i forkant, sånn at du får riktig sats innvilget og slipper å bruke tid på å klage.

Hvis du utsetter ting lenge og aldri kommer i gang, kan du booke deg en 1-1 time med meg. De fleste kundene mine liker veldig godt at de kan prate, mens jeg skriver dokumentasjonen til søknaden. Når vi er ferdig, får du tilsendt det du trenger og kan sende unna søknaden på noen få minutter. Minner også om at medlemmer i medlemsportalen alltid får 20% avslag på 1-1 veiledning.

Les mer: «Ofte er mitt råd å starte med det enkleste først (…)»  

 

  4. Mine beste søknadstips

Det kan være veldig overveldende å vite hvordan man skal komme i gang. Derfor anbefaler jeg alltid å gjøre dette:

  •  Få oversikt

Skaff deg oversikt og bestem deg for en ytelse/ ordning. Ikke tenk for mye på det, bare velg en.

  •  Les deg opp

Sett deg inn i kriteriene som gjelder for den ytelsen/ ordningen du vil søke om. Hvis du kjenner igjen det som kreves for å få det innvilget, og tenker at du oppfyller kriteriene, er du på rett spor.

  •  Logg deg inn

Gå inn på nettsiden til der du skal søke, logg deg inn og lat som du skal søke. Det kan alltid avbrytes igjen. Noter deg hva som spørres om i søknaden og hvilke vedlegg som trengs.

PS! Nå må du også unne deg en liten belønning for nå er du skikkelig godt i gang!

  • Bruk god tid

Bruk tid på å dokumentere grundig, det øker nemlig sjansen for å få søknaden innvilget. Hvis du skal søke om eksempelvis hjelpestønad, må du dokumentere hjelpebehovet godt. Medlemmer i medlemsportalen får i september en helt egen workshop om hvordan man skriver hjelpestønad søknad. Alle som er medlem i medlemsportalen min, får denne inkludert i september.

Hvis du vil gjøre det selv, men likevel få hjelp, kan du bli med på en helt gratis video-utfordring her. Da får du tilsendt en kort video hver dag, hvor jeg forteller deg akkurat hva du skal gjøre. Små, enkle og gjennomførbare oppgaver.

 

Og vipps så har du sendt den søknaden du har utsatt altfor lenge!